GÁZKÖZÖSSÉG

Gázellátó és szerelő szakmai közösség

Idén újra Szekszárdi Szakma Nap!

A Gázközösség és az Áramközösség a tavalyi kényszerszünet után 2021 szeptember 8-án megrendezi a Szekszárdi Szakmai Napot, amelyre a két egyesület várja a tagjait és az E.ON Csoport munkatársait.

Az előadások egyrészt napjaink aktuális szakmai kérdéseivel foglalkoznak, másrészt a mindennapi munkához kívánnak segítséget nyújtani új megoldások, alkalmazási lehetőségek, termékek ismertetésével, biztonsági kérdések bemutatásával.

A program 8.30-kor kezdődik, és 13.45-kor ebéddel zárul, utána a Gázközösség évi rendes közgyűlésére kerül sor. A helyszín: Bodri Pincészet, Szekszárd, Faluhely-dűlő.

A tervezett program:

8.30 kapunyitás, regisztráció

9.00 Köszöntő, Berta Márton a Gázközösség elnöke és Boris József az Áramközösség elnöke

9.15 MBSZ vagy SZME? Mindkettő! – Berkes Gábor műszaki igazgató, MVM Hálózat

9.45 Értékesítési partner, a partnerkapcsolatok új minősége – Diethelm Mohr Senior Manager, Stadtwerke Zeitz

10.15 Gáz fogyasztói rendszerek érintésvédelme –Tóth Ferenc ügyvezető, Kábelbarát Mérnökiroda Kft, az Áramközösség elnökhelyettese

10.45 Hűtéstechnikai alternatívák a globális felmelegedés ellen. Passzív hűtési eljárások – Dr. Vajda József főiskolai tanár, társszerző: Hevesi Viktória főiskolai hallgató

11.15 kávészünet

11.45 FAM szerszámok – Raffai Tamás ügyvezető igazgató, TOMINTEX Kft.

12.15 Bemutatkozik a „KLIMA” Kft. Együttműködési lehetőségek a Gázközösségi és Áramközösségi tagok számára – Lukácsi Péter ügyvezető, „KLIMA” Kft.

12.45 Szerszámok és készülékek a gáz- és áramszakma számára – Rácz Zoltán értékesítési vezető és Németh Sándor területi képviselő, ROTHENBERGER Kft.

13.15 A magyarországi gyűjtőkéményhelyzet, különös tekintettel a gázkészülékcserékre – Leikauf Tibor elnök, Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége

13.45 ebéd

A Gázközösség és az Áramközösség közgyűlései

A szakmai napot az E.ON Csoport támogatja.

A meghívotti kör augusztus 25-ig jelezheti részvételi szándékát az alábbi linken: ak-jelentkezes.impresson.me

rolunk


Gyorsjelentés: mivel foglalkoznak most a Gázközösség tagjai?

Járvány után, nyár elején, ahogy felpörög a piac, milyen szakmai feladatokon dolgoznak a Gázközösség tagjai, mik a fő kihívások? Öt villáminterjút készítettünk.

– Sok munka van, nem ártana, ha munkatárs is több lenne – választolt kérdésünkre Harmat Tamás, baranyai kolléga. – Családi és társas házakon és nagyobb beruházásokon dolgozunk több szakmai feladatot is teljesítve. Például a pellérdi iskolabővítés vizes, gázos és fűtési rendszerét, a szigetvári várnál egy vizesblokkot, Pécsen a Kaposvári úton egy társasház gépészetét kivitelezzük. Az anyagellátás nagyjából rendben van, de a drágulás miatt ajánlatot hosszú távra adni elég veszélyes. Nagy a hajtás, néhány nap balatoni nyaralást megpróbálok azért kiszorítani – mondta Harmat Tamás.

A siófoki székhelyű, de Kaposváron is kirendeltséget működtető Kögáz Somszer Kft. a szerviztevékenységben erős, a szervizes csapat végzi is a gáztűzhelyek, gázkazánok, bojlerek szervizét – mondta el a cég vezetője, Dobos Ferenc. Ezek mellett jellemzően felújításokat és kazáncseréket vállalnak, próbálják pótolni a járvány miatti elmaradásokat. Egyelőre a gázkészülékes területen nem érzékelnek jelentős drágulást.

– Több helyen dolgozunk, de jellemzően nem gázos rendszereken és nem lakosságnak. Most az üzemek felújítása, technológiai modernizálás, technológiaváltás, új üzemek létesítése van napirenden nálunk. Ha most valaki hív, esetleg októberre tudok időpontot mondani, de gondolom, ezzel sokan így vagyunk – és már le is tette a telefont Kirch Ervin Bonyhádról.

– Folyamatosan dolgozunk vizes és fűtési rendszereken, gázkazánokat cserélünk, komplett rendszereket kivitelezünk jellemzően családi házakban. A legnagyobb munkánk a móri hajléktalanszálló fűtéskorszerűsítése gázkazáncserével. A fiammal dolgozunk, ő is egyéni vállalkozó, erre az évre már telítettek vagyunk. Gondot jelent, hogy a gáz meós engedélyem lejárt, a mesterlevél már nem jó hozzá, csak szakirányú végzettséget fogadnak el. Majd a fiam a technikum elvégzése után megszerezheti – adott helyzetjelentést Dreska Mihály Mórról.

– Jövőre jogi értelemben nyugdíjba megyek, azt tervezem, hogy könnyedebbre veszem a vállalkozást, új ügyfeleknek már nem vállalok munkát, csak régieknek, akikkel öröm a közös munka. Alvállalkozókkal dolgozom, de ez sem egyszerű, van szervezni való elég rendesen. A gázos területen az egyszerűsített készülékcserék mennek, ill. az új épületeknél, ha van, akkor gázrendszerszerelés is. Egyre több feltételnek kell megfelelni, extra vizsgák, kamarai vizsgák felelős műszaki vezetőnek, jogi ismeretek vizsga. Van munkám, műhelyem, jogosítványaim, a szakmai tevékenység megmarad, de jövőre lejjebb csavarom. Család, unokák, sörfőzés… – zárta beszélgetésünket Székesfehérvárról Fehér János.

rolunk


159 milliárd forintos, 100%-os támogatású pályázat napelemes rendszerekre és fűtéskorszerűsítésre

Az uniós helyreállítási terv keretében legkésőbb július végéig kiírják azt a pályázatot, ami 35 ezer háztartásnak 3-4 millió forintnyi ingyenpénzt jelent, ugyanis 100%-os támogatás mellett tudják majd elvégezni a beruházásokat. A pályázat kizárólag azon országos átlagjövedelem alatt élő családoknak szól majd, akik jelentős légszennyezést okozva szilárd tüzelőanyaggal fűtenek.

A múlt héten nyilvánosságra hozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) tartalmaz egy „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” támogatási célt. A tervezett forrás 159 milliárd forintot tesz ki és két fő célja van: egyrészt a villamosenergia-termelés karbonmentessé tétele érdekében mintegy 175 MW új beépített megújuló energiatermelési kapacitás létrehozása háztartási méretű kiserőművekkel (50 kW), másrészt hozzáférés biztosítása a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia használatához és korszerű fűtési megoldásokhoz az energiaszegénység kockázatának kitett háztartások számára.

A pályázat célcsoportja az energiaszegénység kockázatának az átlagosnál nagyobb mértékben kitett, azaz az országos átlagbér alatti jövedelmű, jellemzően alacsony hitelképességgel rendelkező, a beruházás elvégzésére fizikai szempontból alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások.

A terv szövege szerint Magyarország 3 térségében (Sajó-völgyben, Pécs térségében és a fővárosban) kiemelkedően magas a szálló por koncentrációja, meghaladva az egészségügyi határértéket, amelynek egyik oka a korszerűtlen lakossági tüzelés (szén és rossz minőségű fa) magas részaránya. Ennek érdemi csökkentéséhez járulhat hozzá a fűtési rendszer elektrifikálása az érintett háztartásokban. A napelemes rendszerrel ellátott és/vagy fűtéskorszerűsítésben részesített háztartások száma 34 920 háztartás lesz, ebből 11 600 háztartásnál lesz lehetőség a korszerűtlen fűtési rendszer kiváltására. A terv szövegéből az is következhet, hogy csak ezen régiókba írják ki a pályázatot, vagy ezen régiók esetében nagyobb számban lehet majd pályázatot beadni.

A vissza nem térítendő mintegy 3-4 millió forintos támogatás nyújtása kétféle tevékenységre lehetséges majd: hőszivattyús rendszer számított, egy háztartásra jutó költségigénye (napelem és hőszivattyú alapú fűtés): nettó 4.270.000 forint piaci árelemzés alapján valamint amennyiben hőszivattyús rendszer nem alakítható ki, fűtőpanelek alkalmazásával a teljes számított költségigény háztartásonként (napelem és fűtőpanelen alapuló fűtés): nettó 2.545.000 forint ugyancsak piaci árelemzés alapján.

További részletek:
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210527/breking-julius-vegeig-kiirjak-a-gigantikus-palyazatot-csaladok-tizezrei-jutnak-ingyen-napelemhez-485234

rolunk


Előadásokat ajánlunk a III. Gáztechnikai Szakmai Nap programjából

Tizenhárom előadásból állt és sokszínűen, érdekesen mutatta be a gáztechnikai terület hazai márkaképviselő cégeinek kínálatát a MÉGSZ múlt heti online konferenciája. A teljes programból itt csak négy előadás tartalmát foglaljuk össze röviden, az online konferencia a YouTube-on, a MÉGSZ oldalán ingyenesen elérhető.

A felelősség és biztonság fogalmai vonultak végig a Viega munkatársa, Nagy Zoltán előadásán. A bevezetőben az előadó figyelmeztetett arra, hogy a gázfelhasználással összefüggő belesetek esetében változóban van a jogi felelősség megoszlása. A gázszolgáltatók felelőssége csökken, ezzel szemben növekszik a tervezőké, a kivitelezőké és a gyártóké.

Csővezeték-rendszergyártóként a Viega előadása értelemszerűen a présidomok, a présgépek, a préspofák, a gázmérőkötések és az elzárók biztonságáról, valamint az anyagváltási megoldásokról szólt. Nagy Zoltán szerint a présszerszámokat évente érintésvédelmi vizsgálatra el kell vinni. Kétévente a préspofák kontúrját is meg kell vizsgáltatni, valamint a Viega régebbi, 2-3-as sorozatú présszerszámainak szervízelésére is szükség van. A legújabb generációs présszerszámoknál a négyévenkénti olajcserére is előírt.

Hőszivattyú és a kondenzációs gázkazán – mikor jobb együtt? – ez volt a központi kérdése a Hajdu Zrt. előadásának. Amikor a közel nulla energiaszintű épületekre vonatkozó szabályozásnak meg kell felelni, akkor a minimálisan előírt 25% megújuló energia részarány biztosítására a gázkazán mellé a levegő/víz hőszivattyú jó megoldás – mondta Misinkó Sándor a Hajdu Zrt. megújuló energia üzletágának vezetője. A másik eset az, amikor a 30-40 W/m2 vagy ennél nagyobb fajlagos hőigényű épület esetében a hőszivattyút kiegészítjük gázkazánnal, ugyanis célszerű vagy szükséges, hogy alkalmazzuk a kondenzációs gázkazánt a sugárzó fűtési képességével. A hőszivattyú így a hagyományos gépészettel kiegészülve komfortos, energiatakarékos, kisebb teljesítményű (akár 50 %) lehet, nem kell a hőszivattyúnak magas hőmérsékleten működni, nem kapcsolgat sokat átmeneti időszakban és nem kell speciális hmv-tároló sem. A két fűtőberendezés alkalmazása nagyobb üzembiztonságot, hosszabb élettartamot, kisebb üzemeltetési költséget eredményez, állítható a gáz/villamos energiafelhasználás aránya. A Hajdu HPAW-HGK Smart rendszere egy kondenzációs gázkazánból, egy monoblokk rendszerű L/V hőszivattyúból, valamint opcionális melegvíztárolóból áll. A hmv-t a kazán vagy a hőszivattyú vagy akár mindkettő termelheti, a rendszer többek között tartalmaz OpenTherm okostermosztátot, a szabályozás internetbe köthető és programozható.

Az alacsony emissziójú gázégők volt a témája a Weishaupt Hőtechnikai Kft. előadásának. A 90-es évektől kezdődően jelentek meg az egyes országok jogszabályaiban a földgáztüzelésre vonatkozó emissziós követelmények, és azon belül a NOx-re vonatkozó határértékek. A 2000-es években tovább szigorították az előírásokat, a 170 mg-os értékeket például a világ egyes részein 20-30 mg közelébe is levitték. Az EU és benne Magyarország még nem tart itt, de további szigorítás várható. A Weishaupt olyan keverőfejeket fejlesztett és fejleszt a jövőben, amelyek meg tudnak felelni ezeknek az elvárásoknak. A korábbi sikeres fejlesztések után a 2000-es években a cég a NO mennyiségének a maximális redukciójára törekedett, így a 3LN és 4LN keverőfejek 60 és 30 mg-os kibocsátási értékeket produkálták a melegvizes kazánok esetében. A PLN égők már sugárzó égők, ezekkel a 20 mg alatt emisszióértékek is elérhetők – tudtuk meg Hegyi Gábor vevőszolgálati és műszaki vezető előadásából.

A hidrogén jövőbeni szerepével és az energiaátmenet kérdéseivel foglalkozott Pethő Gábor, a Marketbau-Remeha Kft. műszaki vezetője. Mint elmondta, az energiatárolás egyik legjobb megoldása a napenergiával előállított hidrogén tárolása lehet, ami alkalmas a nagy mennyiségű és hosszútávú tárolásra is, azonban a tároláshoz szükséges cseppfolyósítás maga is energiaigényes.

Az előadásból megtudtuk, hogy a hollandiai gázhálózatok vizsgálatából kiderült, átalakítás után alkalmasak a hidrogén szállítására. A Remeha hidrogén tüzelésre alkalmas kazánjaival jelenleg is folynak tesztprojektek különböző adottságú épületeken. Ezek egyik részében a földgázhoz 20%-os arányban hidrogént kevernek, de a tesztüzemek másik részében teljesen hidrogénnel végzik a tüzelést.

rolunk


Felfelé indulhat az építőipar 2021-ben

Jó hír az építőipar tervező és szerelő kisvállalkozásainak, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) prognózisa szerint 2021-ben az építőipar teljesítménye elérheti 2019. évi szintet. Az építőipari tevékenységen belül növekedési pályára kerül a lakásügy, lakásépítés és felújítás.

2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,9%-kal mérséklődött, de az ÉVOSZ szerint az év végén a tendencia megfordult, a megrendelői kör erőteljes érdeklődése tapasztalható a tervezési és a kivitelezői kapacitás iránt, és az is megtörténhet, hogy 2022 végére a használatba adható új lakások száma eléri a 25 ezer lakást, a felújítások száma pedig tartósan a szakmailag indokolt 220-250 ezer között lehet.

A lakásépítés növekedéséhez az engedélyezési és megvalósítási folyamat további egyszerűsítésére és gyorsítására van szükség. Különösen fontos ez az elhúzódó nagy lakásszámú fejlesztéseknél, ahol sokszereplős az engedélyezési és kivitelezési folyamat. A gyakorlati tapasztalatokból kiindulva fogalmazott meg szakmai javaslatokat az ÉVOSZ a kormányzati döntéshozók felé a telekalakítás, a lakáscélú övezeti átsorolások, az 1000 m2 feletti épületek engedélyezési eljárásának gyorsítása és a finanszírozás területén.

Szakértők szerint a középtávon, azaz 3-4 éves távlatban is megmaradó kedvező építőipari tendenciák mellett 2021-ben továbbra is gondot fog okozni a szakemberhiány, de az építőanyagok és szerelvények hiányától nem kell tartani. Az alapanyagok ára, az energiaárak és munkabérek emelkedése miatt az építőipari termékek ára növekedni fog, ahogyan a kivitelezői díjak emelkedése is valószínű. Ha lassan is, de tartós irányzat lesz, hogy az új szabályozások a környezettudatosság felé irányítják az építőipari termelést, és a termékek minőségét. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.

rolunk


ÉPÍTŐ-5: jelentős fejlesztési támogatást igényelhetnek építőipari kkv-k februártól

Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási programot (ÉPÍTŐ-5.2021.5.) hirdetnek meg 2021. február 15-i kezdettel 10 Mrd forintos forrásból. Az elektronikus úton benyújtandó támogatási kérelmekre adható vissza nem térítendő támogatás mértéke mikrovállalkozások esetén legalább 8 millió forint és legfeljebb 50 millió forint; kis- és középvállalkozások esetén legalább 25 millió forint és legfeljebb 400 millió forint.

További információk...