GÁZKÖZÖSSÉG

Gázellátó és szerelő szakmai közösség

Online kapcsolaton keresztül tartottunk elnökségi ülést

Etikai ügy, az egyesület internetes megjelenései és az idén várható rendezvények is szóba kerültek a március 24-én megtartott elnökségi ülésen.

Az ülés első napirendjeként Berta Márton elnök tájékoztatást adott arról, hogy az E.ON etikai beadvánnyal kereste meg a Gázközösséget, ami szerint a Gázközösség egyik tagja csaknem egy évvel ezelőtt egy társasházban új fogyasztási hely bekapcsolásakor szabálytalanul végezte el a plombálást. Ezt az E.ON illetékes munkatársai egy későbbi ellenőrzés során vették észre. A fogyasztási hely emelt kisnyomású hálózatra csatlakozott, ahol a mérőszabályozó belépő oldali hollandi anyájára egyesületünk tagja nem tudta felhelyezni a plombát, mert az nem fért el a gázmérőt rögzítő szerelőlap miatt. Ezért az összepattintáshoz a plombát megfaragta, amely ezzel elveszítette szerepét.

Az üggyel kapcsolatban folytatott Etikai Bizottsági vizsgálat során kiderült, hogy erre a műszaki helyzetre nem szerepel megoldás a technológiai leírásban. Mindenesetre nem merült fel az a feltételezés, hogy a kolléga gázlopást akart előkészíteni, hiszen hosszú évek alatt semmilyen kifogás nem merült fel a munkájával kapcsolatban, csupán a műszaki problémát oldotta meg úgy, hogy az alkalmat kínálhatott a gázlopásra. Ez viszont szabálytalanság.

Az Etikai Bizottság azt javasolta az elnökségnek, hogy figyelmeztesse a tagot, az elnökség ezzel egyetértett és megszavazta. Berta Márton elnök az eset kapcsán szóban jelezte és írásban is kéri az E.ON Gázhálózati osztály képviselőjétől, hogy a mérő és nyomásszabályozós tanfolyamokon legyen ez a műszaki probléma részletesen elemezve a hasonló esetek megelőzése érdekében. Az elnökség szükségesnek látja, hogy a helyes műszaki megoldás az erre a területre vonatkozó technológiai utasításban rögzítve legyen. Egy másik, az E.ON -tól érkező etikai panaszt is tárgyalt az elnökség, de végül arra jutott, hogy a konkrét esetben a Gázközösség tagja nem szakmai tevékenységgel kapcsolatban, hanem magánemberként került vitába az E.ON más szakterületeinek képviselőivel. Ezért nem indokolt a Gázközösség etikai szabályzatának alkalmazása.

Szakmai Nap és közgyűlés 2021-ben

Az elnökség Somlai Róbert ügyvezető alelnök előterjesztése nyomán az egyesület hagyományos rendezvényeinek, a Szekszárdi Szakmai Nap és a közgyűlés megrendezésének esélyeit is latolgatta. Végül arra jutottak, hogy április közepén fognak döntést hozni arról, célszerű-e egy kisebb online szakmai napot tartani májusban, és hogy a szeptemberre tervezett, személyes megjelenéssel megrendezendő közgyűléshez is legyenek csatolva még szakmai előadások. Az online szakmai napra a Gázközösség és a MÉGSZ tagjai, valamint az E.ON érintett szakterületeinek munkatársai kapnának meghívót.

Honlap, Facebook oldal

Elkészült az ekozosseg.hu oldal, amelyen belül a Gázközösség és az Áramközösség saját felületei kaptak helyet, adott tájékoztatást Somlai Róbert. A következő időszakban már heti gyakorisággal rövidebb-hosszabb hírek fel fognak kerülni az oldalra, és ezek a Gázközösség Facebook oldalán is meg lesznek osztva. A hírek mellet a Gázközösség bemutatása, szakemberkereső és kapcsolatfelvételi űrlap is szerepel az oldalon. A szakemberkeresőbe azon tagok kerültek be, akik kitöltötték az erre a célra körbeküldött excel-táblázatot. Ha valaki kimaradt, de szeretne bekerülni, annak lesz erre lehetősége.

rolunk


Előadásokat ajánlunk a III. Gáztechnikai Szakmai Nap programjából

Tizenhárom előadásból állt és sokszínűen, érdekesen mutatta be a gáztechnikai terület hazai márkaképviselő cégeinek kínálatát a MÉGSZ múlt heti online konferenciája. A teljes programból itt csak négy előadás tartalmát foglaljuk össze röviden, az online konferencia a YouTube-on, a MÉGSZ oldalán ingyenesen elérhető.

A felelősség és biztonság fogalmai vonultak végig a Viega munkatársa, Nagy Zoltán előadásán. A bevezetőben az előadó figyelmeztetett arra, hogy a gázfelhasználással összefüggő belesetek esetében változóban van a jogi felelősség megoszlása. A gázszolgáltatók felelőssége csökken, ezzel szemben növekszik a tervezőké, a kivitelezőké és a gyártóké.

Csővezeték-rendszergyártóként a Viega előadása értelemszerűen a présidomok, a présgépek, a préspofák, a gázmérőkötések és az elzárók biztonságáról, valamint az anyagváltási megoldásokról szólt. Nagy Zoltán szerint a présszerszámokat évente érintésvédelmi vizsgálatra el kell vinni. Kétévente a préspofák kontúrját is meg kell vizsgáltatni, valamint a Viega régebbi, 2-3-as sorozatú présszerszámainak szervízelésére is szükség van. A legújabb generációs présszerszámoknál a négyévenkénti olajcserére is előírt.

Hőszivattyú és a kondenzációs gázkazán – mikor jobb együtt? – ez volt a központi kérdése a Hajdu Zrt. előadásának. Amikor a közel nulla energiaszintű épületekre vonatkozó szabályozásnak meg kell felelni, akkor a minimálisan előírt 25% megújuló energia részarány biztosítására a gázkazán mellé a levegő/víz hőszivattyú jó megoldás – mondta Misinkó Sándor a Hajdu Zrt. megújuló energia üzletágának vezetője. A másik eset az, amikor a 30-40 W/m2 vagy ennél nagyobb fajlagos hőigényű épület esetében a hőszivattyút kiegészítjük gázkazánnal, ugyanis célszerű vagy szükséges, hogy alkalmazzuk a kondenzációs gázkazánt a sugárzó fűtési képességével. A hőszivattyú így a hagyományos gépészettel kiegészülve komfortos, energiatakarékos, kisebb teljesítményű (akár 50 %) lehet, nem kell a hőszivattyúnak magas hőmérsékleten működni, nem kapcsolgat sokat átmeneti időszakban és nem kell speciális hmv-tároló sem. A két fűtőberendezés alkalmazása nagyobb üzembiztonságot, hosszabb élettartamot, kisebb üzemeltetési költséget eredményez, állítható a gáz/villamos energiafelhasználás aránya. A Hajdu HPAW-HGK Smart rendszere egy kondenzációs gázkazánból, egy monoblokk rendszerű L/V hőszivattyúból, valamint opcionális melegvíztárolóból áll. A hmv-t a kazán vagy a hőszivattyú vagy akár mindkettő termelheti, a rendszer többek között tartalmaz OpenTherm okostermosztátot, a szabályozás internetbe köthető és programozható.

Az alacsony emissziójú gázégők volt a témája a Weishaupt Hőtechnikai Kft. előadásának. A 90-es évektől kezdődően jelentek meg az egyes országok jogszabályaiban a földgáztüzelésre vonatkozó emissziós követelmények, és azon belül a NOx-re vonatkozó határértékek. A 2000-es években tovább szigorították az előírásokat, a 170 mg-os értékeket például a világ egyes részein 20-30 mg közelébe is levitték. Az EU és benne Magyarország még nem tart itt, de további szigorítás várható. A Weishaupt olyan keverőfejeket fejlesztett és fejleszt a jövőben, amelyek meg tudnak felelni ezeknek az elvárásoknak. A korábbi sikeres fejlesztések után a 2000-es években a cég a NO mennyiségének a maximális redukciójára törekedett, így a 3LN és 4LN keverőfejek 60 és 30 mg-os kibocsátási értékeket produkálták a melegvizes kazánok esetében. A PLN égők már sugárzó égők, ezekkel a 20 mg alatt emisszióértékek is elérhetők – tudtuk meg Hegyi Gábor vevőszolgálati és műszaki vezető előadásából.

A hidrogén jövőbeni szerepével és az energiaátmenet kérdéseivel foglalkozott Pethő Gábor, a Marketbau-Remeha Kft. műszaki vezetője. Mint elmondta, az energiatárolás egyik legjobb megoldása a napenergiával előállított hidrogén tárolása lehet, ami alkalmas a nagy mennyiségű és hosszútávú tárolásra is, azonban a tároláshoz szükséges cseppfolyósítás maga is energiaigényes.

Az előadásból megtudtuk, hogy a hollandiai gázhálózatok vizsgálatából kiderült, átalakítás után alkalmasak a hidrogén szállítására. A Remeha hidrogén tüzelésre alkalmas kazánjaival jelenleg is folynak tesztprojektek különböző adottságú épületeken. Ezek egyik részében a földgázhoz 20%-os arányban hidrogént kevernek, de a tesztüzemek másik részében teljesen hidrogénnel végzik a tüzelést.

rolunk


Felfelé indulhat az építőipar 2021-ben

Jó hír az építőipar tervező és szerelő kisvállalkozásainak, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) prognózisa szerint 2021-ben az építőipar teljesítménye elérheti 2019. évi szintet. Az építőipari tevékenységen belül növekedési pályára kerül a lakásügy, lakásépítés és felújítás.

2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,9%-kal mérséklődött, de az ÉVOSZ szerint az év végén a tendencia megfordult, a megrendelői kör erőteljes érdeklődése tapasztalható a tervezési és a kivitelezői kapacitás iránt, és az is megtörténhet, hogy 2022 végére a használatba adható új lakások száma eléri a 25 ezer lakást, a felújítások száma pedig tartósan a szakmailag indokolt 220-250 ezer között lehet.

A lakásépítés növekedéséhez az engedélyezési és megvalósítási folyamat további egyszerűsítésére és gyorsítására van szükség. Különösen fontos ez az elhúzódó nagy lakásszámú fejlesztéseknél, ahol sokszereplős az engedélyezési és kivitelezési folyamat. A gyakorlati tapasztalatokból kiindulva fogalmazott meg szakmai javaslatokat az ÉVOSZ a kormányzati döntéshozók felé a telekalakítás, a lakáscélú övezeti átsorolások, az 1000 m2 feletti épületek engedélyezési eljárásának gyorsítása és a finanszírozás területén.

Szakértők szerint a középtávon, azaz 3-4 éves távlatban is megmaradó kedvező építőipari tendenciák mellett 2021-ben továbbra is gondot fog okozni a szakemberhiány, de az építőanyagok és szerelvények hiányától nem kell tartani. Az alapanyagok ára, az energiaárak és munkabérek emelkedése miatt az építőipari termékek ára növekedni fog, ahogyan a kivitelezői díjak emelkedése is valószínű. Ha lassan is, de tartós irányzat lesz, hogy az új szabályozások a környezettudatosság felé irányítják az építőipari termelést, és a termékek minőségét. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.

rolunk


ÉPÍTŐ-5: jelentős fejlesztési támogatást igényelhetnek építőipari kkv-k februártól

Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási programot (ÉPÍTŐ-5.2021.5.) hirdetnek meg 2021. február 15-i kezdettel 10 Mrd forintos forrásból. Az elektronikus úton benyújtandó támogatási kérelmekre adható vissza nem térítendő támogatás mértéke mikrovállalkozások esetén legalább 8 millió forint és legfeljebb 50 millió forint; kis- és középvállalkozások esetén legalább 25 millió forint és legfeljebb 400 millió forint.

További információk...