ÁRAMKÖZÖSSÉG

Energiapartnerek – Áramközösség Szakmai Egyesület

Nagyon sokan csökkentenék napelemmel az energiaköltségeiket

A megkérdezettek kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert környezettudatos és megtérülő beruházásnak tartja - derült ki az E.ON 1500 fős online, nem reprezentatív felméréséből. Az adatok szerint a válaszadók több mint a fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást.

A napelemtelepítés mozgatórugói

A felmérés szerint a napelemes rendszer telepítését tervező válaszadók több mint fele (58%) megtérülő beruházásnak tartja, és hosszabb távon azt reméli, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd áramköltségét. Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. A beruházás 7-9 év alatt megtérül, és még évtizedekig szolgálja az ügyfeleket. A kérdőív kitöltőinek a gazdaságosság mellett csaknem ugyanennyire fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is (55%), míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelemtelepítésben a közeljövőben.

Nem csak a fiatalokat érdekli a napelem

A kutatás adatai szerint minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze villamosenergia-ellátásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok. Érdekesség, hogy különösen sokan (48%) terveznek napelemet az 55 évesnél idősebb válaszadók közül.
A kutatásból az is kiderült, hogy a napelemes rendszert tervező válaszadók több mint fele a szolgáltatók weboldalairól, információs anyagaiból tájékozódik. Fontos a szakértelem és a megbízhatóság

Mind a már napelemmel rendelkezők, mind a beruházást tervezők körében a szolgáltató kiválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy a telepítéshez kapcsolódó teljes ügyintézés egy kézben legyen. A válaszadók zöme emellett a cég megbízhatósága és szakértelme alapján dönt. A napelemes szolgáltatók ismertségének a listáját a megkérdezettek körében az E.ON vezeti, és az élbolyban található még az ELMŰ enHome üzletága is, amely a két német hátterű cégcsoport integrációja révén a jövőben az E.ON Solar részeként folytatja tevékenységét.

Napelem? Támogatással!

A kutatás rámutatott, hogy a napelemmel már rendelkezők zöme (61%) önerőből finanszírozta a telepítést, és mindössze 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződni látszanak: a tervezők elsöprő többsége (58%) ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Közülük sokuknak kedvezhet a napelemek telepítésére is igénybe vehető, 50 százalékos, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Az önerőből finanszírozott telepítést mindössze a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná.

A Google keresési adatai alátámasztják az E.ON felmérésének eredményeit, a „napelem támogatás” keresőszavak kombinációját 2020 szeptemberében kiugróan sokan ütötték be a Google keresőjébe, majd októbertől folyamatos növekedés figyelhető meg a szókapcsolat keresési statisztikáiban. Az analitikából az is látszik, hogy a dunántúli megyékben nagyobb az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt.

A kutatásból az is kiderült, hogy a már napelemmel rendelkező válaszadók rendkívül elégedettek voltak a kiválasztott szolgáltatóval és a telepítés folyamatával is. 10-es skálán átlagosan 9-esre értékelték az előbbi szempontokat és azt is, hogy a napelemes rendszer beváltotta-e az előzetes várakozásaikat.

Az E.ON online kutatása 2021. március 26. és április 5. között a Facebookon zajlott, a minta nem tekinthető reprezentatívnak. A kérdőívet közel 1500-an töltötték ki, akiknek mintegy kétharmada, majdnem 1000 válaszadó tervez napelemtelepítést a közeljövőben, míg 110 fő már rendelkezik telepített napelemmel.

rolunk


Az Áramközösség és a villamos kivitelezői piac helyzete 2021 első hónapjaiban

Hogy van, mit csinál az Áramközösség, hogy vannak a tagok és a villamos kivitelező szakma a pandémia hónapjaiban? Erről kérdeztük az egyesület elnökét, Boris Józsefet abból az alkalomból, hogy elindult az ekozosseg.hu oldalon belül az Áramközösség saját felülete is.

- Többek között a napelemes projektek piacán, amit most a szaldó megszüntetése is pörget, rengeteg a munka a mérőhely-kialakításokkal, az előkészítésekkel. Mindenki siettetné a folyamatot, nehogy kifussanak az időből. A napelemes projekteken kívül is sok építkező akar villanyt minél gyorsabban, de ez nem egyszerű, legkorábban az igény beadása után három hónap múlva van villany. Párbeszédben vagyunk erről az E.ON-nal, de egyelőre nem értük el az átfutási idő rövidítését. Akinek most nincs munkája a szakmában, az csak magára vethet. Fél évre előre is vannak időpontok foglalva, vannak olyan megbízási szándékok, amelyeket el kell utasítani.

- Mekkora nehézséget okoz a már egy ideje létező szakemberhiány?

- Érezhető a szakemberhiány, de annyiban enyhült a probléma, hogy a járvány miatt sokan visszajöttek külföldről. Két éve még nagyon magasak voltak a bérek, de mára visszaálltak elfogadhatóbb szintre.

- Az egyesületnek és az E.ON-nak van-e aktuális együttműködése?

- Éppen tart az E.ON-nál a 32 amperes csatlakozók korszerűsítésére kiírt pályázatok elbírálása. A lakossági fogyasztó, ha nagyobb teljesítményt akar, akkor a pályázaton nyertes cégek kimennek, elvégzik a felmérést, és ha minden követelmény teljesül, a plombát leszedhetik, a kismegszakítót kicserélhetik 32 amperre. Nem kell előre beadni a kérelmet, egy applikáción elég jelezni a munka megkezdését. A munka végén lefényképezzük az új plombát meg a mérőt. Egyszerűbb, gyorsabb így, csak egy alkalommal kell otthon lenni az ügyfélnek, nem kétszer-háromszor. Ez nekünk újdonság, eddig csak egy mintaprojekt volt ezzel kapcsolatban. Mindenki önállóan pályázhat, az Áramközösségen kívüli vállalkozások is, és a megkötött keretszerződést évente lehet majd meghosszabbítani. A munkáknak egységes ára van, és a műszaki, környezetvédelmi feltételek szigorúak. A kis szerelőknek elég nehéz ez.

- Mik történtek a közelmúltban az Áramközösség háza táján és mik a terveik?

- A járvány miatt érhetően nem volt sok örömünk az elmúlt évben, amit mégis megtettünk, hogy ősszel éppen a fenti pályázat előkészítéseként tartott három tanfolyamon vállaltunk szerepet. Nagy gondunk, hogy a támogatóinkkal, akik leginkább kereskedő, bevizsgáló cégek, nem tudjuk a találkozóinkat megszervezni. Terveink vannak, de személyes jelenlétet igényelnek. Negyvennyolc tagunk van, tavaly, pont a tanfolyamokhoz kapcsolódva tizenöten léptek be, mert elmondtuk, hogy miért hasznos ez a számukra. Többek között segítünk a szakmai tudás frissítésében, a támogatóknál kedvezményeket kapnak a tagjaink. A szakmai napokon érdekes információkhoz és értékes kapcsolatokhoz lehet hozzáférni, az E.ON partnereként pedig jelentős energiaszolgáltató vállalatcsoporttal vagyunk szakmai és üzleti kapcsolatban.

rolunk


Keresett az új Elektromosipari szakemberek kézikönyve

2020 novemberében megjelent az Elektromosipari szakemberek kézikönyve új kiadása. A kibővített, mintegy 650 oldalas kézikönyv összeállításában, lektorálásában neves szakemberek vettek részt és eddig mintegy 2000 példányt vásároltak belőle.

Az épületvillamos szakma területén nemcsak a technika fejlődése, hanem a jogszabályi környezet változása miatt is folyamatos a változás, ami indokolttá tette a 2015-ben megjelent előző kiadás frissítését, új témákkal való bővítését, a fejezetek átdolgozását.

A szerzők az elméleti alapok ismertetése mellett foglalkoznak gyakorlati tapasztalatok átadásával is. Emellett kitérnek a szabályozás eszközeire, a legfrissebb szabványokra, előírásokra, nyomon követve a jogi környezet változásait. A könyv átfogó, jól felépített tartalmával nemcsak az ismeretek bővítését és a meglévő tudás korszerűsítését szolgálja, de a mindennapi munkavégzés során is hasznos segítőtársa legyen a villamosipari vállalkozóknak, villanyszerelőknek, a villamosság iránt érdeklődőknek.

Fejezetcímek, témák a kötetből: elméleti alapok, lakóépületek villamos berendezése, készülékek, vezetékek kötéstechnikája, világítástechnika, tartalék áramforrások, fázisjavítás, energiamenedzsment, automatizálás, napelemes rendszerek létesítése, villamos járművek biztonsága, túláramvédelem, áramütés elleni védelem, elektromágneses összeférhetőség, villám- és túlfeszültség-védelem, tűzvédelem.

A könyv részletes tartalomjegyzéke és a mintaoldalak megtekinthetők a www.elektroinstallateur.hu oldalon.18 napelemekkel kapcsolatos tévhitet oszlat el az eon.hu blogja

Akár egy évszázad is lehet a megtérülése, felhős időben semmit nem termel, csak a tetőre szerelhető fel és emiatt át is kell alakítani a tetőszerkezetet, tíz év múlva elromlik és mehet a kukába az egész – ilyen és ehhez hasonló tévhitek terjednek az energiafogyasztók körében, nehezítve azt, hogy elterjedjen ez a környezetbarát és korszerű áramtermelési mód.

Napelemrendszerek telepítőinek és villanyszerelőknek is érdemes áttekinteni, hogy mit tudnak rosszul és mi mindentől tartanak a lehetséges ügyfeleik.

További információk...Jelentős igény van napelemekre

Egy friss hazai kutatásból kiderült, hogy a magyarországi ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból felújításra szorul. Az energiahatékonysági beruházások között kiemelt helyen szerepelnek a napenergia felhasználásával kapcsolatos beruházások, az összes válaszoló harmada napelemekkel termelné az áramot.

Napelemrendszerek telepítőinek és villanyszerelőknek is érdemes áttekinteni, hogy mit tudnak rosszul és mi mindentől tartanak a lehetséges ügyfeleik.

További információk...